Bröd med Nypon och Kidneybönor

 

12 bullar

  • 230 gram Kidneybönor
  • ca 4 1/2 dl vatten
  • 12 g torrjäst (12 g motsvarar 1 påse)
  • 2 tsk salt
  • 1 dl havre som är mixad till ett grovt mjöl
  • 1/2 dl solrosolja 
  • 1 msk honung 
  • 2 msk nyponskalsmjöl
  • 1/2 dl fint hackade mandlar
  • 1/2 dl fint hackade cashewnötter
  • 1/2 dl chiafrön
  • 5 dl Rustique Rågmjöl eller vanligt siktat rådmjöl.
  • 5 dl vetemjöl
  1. Mixa bönorna med ca hälften av vattnet i mixer eller med mixerstav tills det blir en tunn vätska. Tillsätt resten av vattnet så att det tillsammans blir 7 dl degvätska
  2. Värm degvätskan till 42°C. Häll jästen i en bunke och häll vätskan och blanda ihop.
  3. Tillsätt salt, havre, olja, honung, nyponskalsmjöl, mixa mandlar och cashhewnötter och blanda i. Blanda därefter i rågsikt och till sist hälften av vetemjölet. Arbeta in resten av mjölet efter hand. Arbeta degen tills den släpper från bunkens kanter. Låt degen jäsa övertäckt i bunken 30 minuter.
  4. Häll ut degen på mjölad arbetsbänk och knåda den lätt. Dela degen i två delar och rulla dem till längder. Skär varje längd i 6 delar och rulla till 12 bullar. Lägg dem på plåtar med bakplåtspapper. Jäs övertäckt i ca 30 minuter.
  5. Sätt ugnen på 225°C.
  6. Grädda i ca 15 minuter mitt i ugnen.

Kommentera