Havre och mandelbröd i långpanna

LÅNGPANNEBRÖD 20 bitar:

 

4 dl havregryn

0,5 dl Chiafrön eller linfrö

8 dl mjölk

50 gr jäst

50 gr rumsvarmt smör

1 dl krossade mandlar

1 msk honung

1 tsk salt

ca 4 dl rågbröd

ca 4 dl vetemjöl

 

Gör såhär:

  1. Koka havre, frön och 6 dl mjölk till en gröt. Ta av från plattan och tillsätt resterande 2 dl mjölk. Låt svalna till 37 gr
  2. Smula ner jäst i bunke eller använd torrgäst.
  3. Häll i ”gröten” och låt jästen lösas upp.
  4. Tillsätt rumsvarmt smör, krossad mandel, salt, honung och mjöl. Jobba ihop ordentligt till en smidig deg som släpper från bunkens kanter.
  5. Låt degen jäsa i 30 min.
  6. Sätt ugnen på 225 grader
  7. Lägg bakplåtspapper i den djup långpanna.
  8. Platta ut degen jämt i formen och skär den i cia 20 bitar. pizzaskärare går utmärkt.
  9. Låt degen jäsa 30 min till
  10. Låt grädda i mitten av ugnen i ca 20-25 min till den fått fin färg.

 

 

 

 

 

 

Kommentera