Black Bean Bread

Mycket saftiga, goda och framförallt mättande bröd fyllda med mycket fibrer och protein.

12 bullar

  • 250 g svarta bönor 
  • ca 4 1/2 dl vatten
  • 12 g torrjäst (12 g motsvarar 1 påse)
  • 2 tsk salt
  • 1/2 dl hampa frön
  • 1/2 dl rapsolja
  • 1 msk ljus sirap
  • 5 dl rågmjöl
  • 6-7 dl vetemjöl
  1. Mixa bönorna med ca hälften av vattnet i mixer eller med mixerstav tills det blir en tunn vätska. Tillsätt resten av vattnet så att det tillsammans blir 7 dl degvätska
  2. Värm degvätskan till 42°C (använd gärna en termometer). Häll jästen i en bunke och häll vätskan och blanda ihop.
  3. Tillsätt salt, hampa frön, olja, sirap, rågsikt och till sist hälften av vetemjölet. Arbeta in resten av mjölet efter hand. Arbeta degen tills den släpper från bunkens kanter. Låt degen jäsa övertäckt i bunken 30 minuter.
  4. Häll ut degen på mjölad arbetsbänk och knåda den lätt. Dela degen i två delar och rulla dem till längder. Skär varje längd i 6 delar och rulla till 12 bullar. Lägg dem på plåtar med bakplåtspapper. Jäs övertäckt i ca 30 minuter.
  5. Sätt ugnen på 225°C.
  6. Grädda i ca 15 minuter mitt i ugnen.

Kommentera