Kikärtsbröd

12 bullar eller 2 bröd

  • 250 g kikärter 
  • ca 4 1/2 dl vatten
  • 12 g torrjäst (12 g motsvarar 1 påse)
  • 2 tsk salt
  • 1/2 dl rapsolja
  • 1 msk ljus sirap
  • 5 dl rågsikt
  • 77 1/2 dl vetemjöl special
  1. Mixa kikärterna med ca hälften av vattnet i mixer eller med mixerstav tills det blir en tunn vätska. Tillsätt resten av vattnet så att det tillsammans blir 7 dl degvätska (för 12 småbröd).
  2. Värm degvätskan till 42°C (använd gärna en termometer). Häll jästen i en bunke och häll vätskan och blanda ihop.
  3. Tillsätt salt, olja, sirap, rågsikt och till sist hälften av vetemjölet. Arbeta in resten av mjölet efter hand. Arbeta degen med trägaffel tills den släpper från bunkens kanter. Låt degen jäsa övertäckt i bunken 30 minuter.
  4. Häll ut degen på mjölad arbetsbänk och knåda den lätt. Dela degen i två delar och rulla dem till längder. Skär varje längd i 6 delar och rulla till 12 bullar (för 12 småbröd). Skåra ev bullarna med vass kniv. Lägg dem på plåtar med bakplåtspapper. Jäs övertäckt i ca 30 minuter.
  5. Sätt ugnen på 225°C.
  6. Grädda i ca 15 minuter mitt i ugnen.

Om du väljer att göra limpor forma degen till 2 limpor (för recept avsett för 12 småbröd). Jäs övertäckta i 30 minuter. Grädda dem i nedre delen av ugnen i 175°C i ca 25 minuter.

Kommentera