Grönkåls risotto med räkor

Portioner: 2-3

1/2 purjolök 
2 1/2 dl hackad och förvälld grönkål, cirka 250 g 
2 1/2 dl avorioris eller rundkornigt ris 
eventuellt 1 dl vitt vin 
cirka 7 dl grönsaksbuljong 
salt 
peppar ur kvarn 
2 msk smör 
1 dl nyriven parmesanost 
cirka 250 g räkor med skal cirka 100 g rensade

Hacka purjon och fräs den mjuk i olja i en tjockbottnad kastrull. Lägg i riset. Stek under omrörning ytterligare några minuter. Lägg i den tinade grönkålen, eller förvälld och hackad färsk. Spara eventuellt en halv deciliter att röra i mot slutet, för färgens skull.

Sänk värmen. Häll på vinet och låt det koka in. Eller häll enbart på buljongen lite i taget, allt eftersom den kokar in, till dess riset är nätt och jämnt kokt, 15-20 minuter. Den färdiga risotton ska vara krämig. Klicka i lite smör och riven parmesanost. Smaka av med salt och peppar. Blanda i de rensade räkorna.

Kommentera