Chili

Vad är godare än en mustig chiligryta med massor av smak?! Lätt att laga även fast det tar lite tid, men ju längre det får koka ju godare blir det. Men fördelen är att man kan lämna grytan på spisen och så sköter den sig själv bara man tittar till den lite då och då. 

  • 1.2 kg nötkött, högrev
  • 1 msk oregano
  • 1 msk spiskummin
  • 1 dl  rödvinsvinäger
  • 1 msk honung
  • 2.5 dl buljong, oxbuljong
  • 5 dl ljust öl
  • 2 burkar krossade tomater
  • 2 st lagerblad
  • 2 msk ingefära
  • 2.5 st chilipeppar
  • 10 st vitlöksklyftor
  • 5 st blekselleriskjälkar 
  • 2 st morot
  • 2 st gula lökar
  • paket bacon
  • 2.5 st chipotle 
  • 2 st röda paprikor

Gör så här

  • Putsa och tärna köttet i stora bitar. Bryn köttet i omgångar i olja i en gjutjärnsgryta. Ta upp köttet.
  • Strimla baconet. Hacka lök, morötter, selleri, vitlök, chili och ingefära fint och fräs i grytan, så att det får lite färg.
  • Lägg tillbaka köttet och slå på tomatkross, öl och buljong. Tillsätt honung, vinäger och kryddor och låt köttet sjuda långsamt i 1 timme.
  • Kärna ur och dela paprikorna i stora bitar. Lägg ner i grytan och koka ytterligare i 1–2 timmar eller tills köttet känns riktigt mört.
  • Smaka av och servera med chilistuvad majs, svart bönröra och bröd

Kommentera