Ankbröst på grönkålsbädd

Varför inte prova ankbröst? Gott och inte alls svårt att tillaga. Så det här är vad du behöver till 4 pers. 

Ankbröst
500 gram  ankbröst
1 krm  salt
 
Potatiskaka
800 gram  potatis(ar)
1 st  purjolök(ar)
2 st  vitlöksklyfta(or)
3 dl  vispgrädde
0,5 dl  gräddmjölk
25 gram  smör
1 krm  salt och svartpeppar
Apelsinglace
saft från en apelsin 1 msk ljust muscavadosocker 2 msk vit balsamvinäger 
Smörstekt grönkål
300 gram  grönkål
20 gram  smör
1 krm  salt
1 krm  svartpeppar
Tillagning

1. Tina ankbrösten ett dygn i kylskåp för bästa resultat vid tillagning. Torka köttet väl med hushållspapper. Sätt ugnen på 125 grader.

2. Potatiskaka: Skala potatisen och skiva den tunt. Strimla purjolöken fint och skala och finhacka vitlöken. Lägg potatis i en kastrull med grädde, gräddmjölk, salt och peppar. Värm upp försiktigt under omrörning, ca 5 min, eller tills grädden blivit krämig. Smörj en ugnsform med ca 10 g smör och häll i potatisblandningen. Toppa med smörklickar, totalt ca 15 g. Sätt in formen i mitten av ugnen och låt stå i ca 10 min medan du gör steg tre.

3. Anka: Skåra ett rutmönster på ankbröstens skinnsida och salta lätt. Hetta upp en panna och stek ankan med skinnsidan nedåt i ca 1 min till den får en fin gyllenbrun stekyta. Sänk sedan värmen till medelvärme, vänd ankbrösten och stek ytterligare ca 2 min. Lägg över dem i en ugnssäker form och häll över fettet från stekpannan. Sätt in i nedre delen av ugnen, under potatiskakan och ugnsstek i ca 20-30 min eller tills ankbrösten har en innertemperatur på 65-70 grader (använd gärna köttermometer). När ankbrösten uppnått önskad temperatur, ta ut dem och låt vila i aluminiumfolie i ca 15 min. Fettet som blir kvar i formen häller du över potatiskakan och höjer sedan ugnstemperaturen till 200 grader. Grädda potatiskakan ytterligare 10 min.

4. Apelsinglace: Blanda alla ingredienserna till glacen i en kastrull och hetta upp under omrörning tills den börjar bubbla. Låt sjuda på svag värme i ca 5 min och ställ därefter åt sidan.

5. Smörstekt grönkål: Hacka grönkålen och hetta upp smör i samma stekpanna som ankan stektes i. Stek grönkålen lätt i ca 2 min, salta och peppra. Lägg över den i en ugnssäker form och sätt in längst ned i ugnen i ca 5 min.

6. Potatiskaka: Ta ut potatiskakan och låt vila i ca 10 min. Stäng av ugnen men låt grönkålen stå kvar på eftervärme till servering.

7. Anka: Hetta upp en stekpanna och stek ankbrösten med skinnsidan nedåt tills de är krispiga. Skiva upp brösten till servering.

Ringla apelsinglacen över grönkålen och servera!

Kommentera